mercoledì 26 novembre 2014

DINSTANI SLATKI KUPUS

Zimi cesto kuhamo slatki kupus. Ovo je jedan stari recept sa dosta mesa, a kako idu hladni dani ne bi trebalo smetati za one koji jedu meso. 1 ,5 kg svežeg belog kupusa oko 600 gr junećeg ili svinjskog mesa 1 glavica kapule 1 veća mrkva 1 cesnjak 1 ljuta papričica 1 zlicica aleve paprike 1 salica pelata 1 mala salica vode 1 puna zlica svinjske masti malo soli par listova sviježeg bosiljka na dno dubljeg lonca staviti red mesa, Posoliti. Kupus izrezati na pola, odstraniti korijen i narezati ga na vece komade ,svaku četvrtunu na tri ili četiri dijela , ovisno od veličine glavice dio kupusa posložiti preko mesa, popunjavajući dobro lonac preko toga staviti ostatak mesa.Posoliti. zatim složiti sav ostali kupus, preko toga staviti izrezanu kapulu, cijeli cesnjak, papričicu, alevu papriku,mrkvu izrezanu na vece komade. zaliti sokom od rajcice (pelati), staviti listiće bosiljka . naliti jednom šalicom vode. Preko svega staviti zlicu masti (ili ulja) Poklopiti čvrsto lonac i staviti na srednju vatru da počne kuhati. smanjti temperaturu na najnižu na kojoj će kupus polako kuhati.Tokom kuhanja ne miješati ,da se kupus ne raspadne. Dužina dinstanja ovisi od vrste kupusa.Kuhan je kad i mrkva, ili viljuškom probajte meso. Servira se uz hren.

Nessun commento:

Posta un commento